УЧИЛИ О ЗАНИМАЊИМА НА ПРАКТИЧАН НАЧИН

  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery
  • gallery

Ученици 6. и 7. разреда ОШ Бора Станковић провели су један дан на радију
202 код водитеља Иване Весић и Миодрага Стошића и радили са њима у емисији ,, Шта рече?” . Водитељи су им дали прилику да упознају занимање радио водитеља и опробају се у раду емисије уживо.

Радио емисија ,, Шта рече ?! ” , на у земљи радо слушаној 202. а коју воде Ивана Весић и Миодраг Стошић се бави језиком и комуникацијом. У својим емисијама приближава слушаоцима дијалекте, заборављене речи и изразе али и језичке жаргоне разних генерација, подсећа на лепоту и негује језичко благо српског језика. Кроз примере показује колико је жива реч спајајућа веза међу људима и колико кроз језик можемо да спознамо историју неког народа , радости и боли кроз које је тај народ прошао и тако се развијао.

„Деца у студију су освежила емисију и подмладила нас, на тренутак. Будући да сам немачки језик увек доживљавао као језик дисциплине и као помало хладан, након ове емисије мој утисак је промењен. Слушајући дечицу како причају и посебно, певају на немачкој, сада ми је немачки постао много нежнији“ – каже Миодраг Стошић.

„ Деца су моји омиљени људи, како неко рече! Њихова радозналост, искреност и спонтаност су нам улепшали радни дан и учинили да време пролети. Одушевљени смо Драгициним односом према деци али и њиховим опхођењем према наставници. Деца су веома прилагодљива и сналажљива па смо се и у програму и ван њега лепо испричали и о немачком језику, и о школи али и о другарству, нарочито мушко-женском. Успели смо чак и да сазнамо неке речи и изразе из жаргона њихове генерације, можда ћемо понеку и усвојити или ћемо бар изненадити своју децу (smiley)

,,Бити ђак је лепо , понекад лако а у данима провере знања зна да буде веома тешко.
Ученици у школи изучавају разне предмете и испробавају разне вештине а све у циљу да једног дана спознају шта ће бити њихов животни позив и како ће зарађивати новац.
Школа и треба да буде место где ће деца схватити законе тржишне економије и како свет заправо функционише и колико је знање важно да би неко могао да искаже себе и буде успешан у свом животу и послу . Долазак на радио мојим ђацима је приближио два занимања и то радио водитеља и тонца а научили су и о режији . Упознајући занимање радио водитеља и радећи емисију са водитељима Иваном Весић и Миодрагом Стошићем ученици су учили на забаван начин, играјући се кроз улогу и такво учење је деци корисно и подстицајно.
Лепо је кад се деци неко занимање може показати на практичан начин.

Од мене често чују ,, Колико си радио толико си и зарадио ! ,, каже наставница немачког језика Драгица Максимовић која је своје ђаке довела у емисију ,, Шта рече ?! ” код водитеља Иване Весић и Миодрага Стошића у којој су деца причала о својим искуствима, певала на немачком , читала на немачком, причала о немачкој књижевности и упознала слушаоце са оним што раде на часовима немачког језика ван школског плана и програма. Наставница немачког језика Драгица Максимовић се нада да ће захваљујући емисији на којој су радили заједно са водитељима Иваном Весић и Миодрагом Стошићем у будућности неко од њених ђака пожелети да буде радио водитељ или тонски сниматељ.

Дивна дама из режије, продуцент програма, Јелена Дејковић, деци је појаснила да су и они кад су били деца учили о радиу долазећи на радио. Деци је тај део припреме и реализације програма и емисија био нарочито интересантан. Слушали су пажљиво и можда су неки од њих и будуће колеге.

,,Моји ученици су радо дошли на радио и у програму уживо су желели да причају о школском а регионалном пројекту ,,Пишем ти писмо” а који раде са ученицима из ОШ Иван Горан Ковачић из Нишке Бање. Тај пројекат смо осмислиле колегиница Ана Милинковић и ја и за сада у њему учествује 40 ученика из ОШ Бора Станковић и ОШ Иван Горан Ковачић.

Ученици ретко слушају радио. То није њихов медиј. Они више воле платформе са сликама или кратким видео клиповима због тога је чар овог доласка на радио био већи. Једнако важан део је био што су ученици који нису дошли тај дан на радио седели код куће и са својим родитељима слушали емисију и доживели радио на нов а њима слушљив начин. То сам сазнала после радио емисије у разговору са родитељима ученика који нису учествовали у емисији”, каже наставница Драгица Максимовић.

Наставница Ана Милинковић из из ОШ Иван Горан Ковачић из Нишке Бање се укључила у програм уживо и објаснила шта за њене ученике значи пројекат писања писма . ,, Ученици се веома радују када добију писма. За њих је то један сасвим нов вид комуникације иако је та форма готово изашла из употребе. Ми се трудимо да је оживимо и сачувамо. На тај начин вежбају ученици немачки језик, све граматичке структуре које су учили у школи и добијају потврду да могу да користе језик иако га релативно кратко изучавају. Док пишу писам користе речнике , питају мене за нову реч и трудимо се да избегавају гугл транслејт . Писма им развијају емпатију и подишу социјалне компетенције .

Лена Гајиће је у емисији ,, Шта рече ?” на радио 202 а коју воде Ивана Весић и Миодраг Стошић рекла да у писмима добијају и шаљу једни другима и мале поклоне. Она је у писму од Дуње Јоцић добила балзам за усне а Калина Робар је добила палету са сенкама за очи од своје пријатељице Марине Мусић из Нишке Бање.

Ђорђе Гатарић који се дописује са Николином Младеновић и Матеја Томивић
који се дописује са Николиноим Младеновић су разјаснили
слушаоцима жаргонски језик који је створила њихова генерација и то речи ,, Кидара ” ,, НПЦ ,, Сигма Ман”.
Дуња Пантиће је одрецитовала песму од Хајнриха Хајнеа ,, Лорелај ” и појаснила како она разуме ту прекрасну песму.

Лена Гајић је истакла да жели поново да дође на радио и да јој се свиђа занимање радио водитеља.

Сара Игњатовић је одушевљена емисијом ,, Шта рече ?” и послом радио воситеља али ипак кад порасте жели да буде адвокат.
,,Захвалаила бих се радио водитељима што су нам показали своје занимање и позвали нас у госте. Тај дан на радиу 202 нам је најбољи дан у години”, рекла је она.

Ученици Ђође Гатарић и Матеја Томовић су показали посебан шарм за емисије забавног карактера а на питање радио водитеља коју музику слуша Ђорђе Гатрић је одговорио певушећи строфу песме од Ђ. Балашевића ,, Један Д- мол ” и одушевио водитеље, наставницу и тонске сниматеље без којих нема емисије.

Тонски сниматељи су им показали миксету и објаснили како изгледа процес рада уживо и како са водитељима и продуцентима стварају радио емисију . Показали су ђацима и остале радио студие , били љубазни и много драги .
На крају су их водитењи одвели у клуб новинара на РТС и почастили сокићем.